Heb je iemand ontmoet waarmee het echt fijn klikt?

Zou je dolgraag de volgende serieuze stap in de relatie willen zetten, maar houdt hij of zij de boot af?

Kun je er niet de vinger op leggen wat het probleem is?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je lief zich niet wil binden. Een van die redenen kan zijn dat er sprake is van bindingsangst.

Bindingsangst kan ervoor zorgen dat iemand het moeilijk vindt om een diepe relatie met een partner op te bouwen. Hij of zij vindt het lastig om zich open te stellen en om jou volledig te vertrouwen. Het voelt voor die persoon comfortabeler om alleen te blijven, om te voorkomen dat hij of zij gekwetst raakt.

Als iemand zich emotioneel niet kan binden aan anderen, komt dat meestal voort uit de jeugd, waarin de persoon zich niet veilig voelde.

Iedereen heeft als kind behoefte aan aandacht, veiligheid en liefde. Wanneer een kind te maken krijgt met verwaarlozing, mishandeling of misbruik is hier zeker geen sprake van. Maar ook als de ouders of verzorgers geen ruimte gaven voor emoties, het kind niet zichzelf kon zijn of als de ouders emotioneel onvoorspelbaar waren, kan dit gevoelens van angst en onveiligheid oproepen.

Het kind leert dan dat het niet op de verzorgers kan rekenen voor liefde en steun en dat het zichzelf zal moeten redden. Liefde wordt door het kind al snel geassocieerd met eenzaamheid en angst.

Als overlevingsstrategie zal het kind emotionele verbinding gaan vermijden.

Dit is een strategie die op de korte termijn voor het kind werkt, maar als volwassene levert het problemen in relaties met anderen op.

Ontwikkelingspsychologen spreken hier van onveilige, vermijdende hechting.

Of een kind veilig of onveilig gehecht is aan de verzorgers bepaalt hoe het zich later in relaties gaat gedragen. Vermijdende hechting is een vorm van onveilige hechting.

Dit betekent echter niet dat iemand die vermijdend gehecht is geen relatie met een partner kan hebben. Wat wel belangrijk is, is dat hij of zij erkent dat dit speelt en zich er voor openstelt om te veranderen.

In therapie leert de persoon met de partner te communiceren over zijn of haar behoeften en emoties. Dat zal spannend zijn, want daarvoor is kwetsbaarheid nodig en dat is nu net wat hij of zij al die jaren al probeert te vermijden.

Met veel geduld, begrip en empathie van jou als partner is het zeker mogelijk. Je kunt je partner helpen door zonder oordeel te luisteren en je partner zich emotioneel veilig te laten voelen.

Dat is niet altijd makkelijk en je hoeft dit ook niet alleen te doen.

Ik begeleid jullie in de stappen die nodig zijn om een stabiele, veilige relatie te creëren.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.