Een relatie hebben is als dansen met je partner, nietwaar?

Jullie proberen het leuk te hebben met z’n tweetjes en samen door het leven te bewegen zonder al te vaak op elkaars tenen te trappen.

Een dans is een samenspel, waarin je goed op elkaar afgestemd bent. Je spreekt af wie leidt en wie volgt. Soms maak je even een misstapje en moet je stoppen, maar je helpt elkaar al snel weer de dans op te pakken.  

Tijdens de dans kan er van alles gebeuren, maar je weet allebei welke dans je aan het doen bent. Tenminste, ik neem aan dat jij niet een samba danst, terwijl je partner een quickstep uitvoert? Dat zou er een beetje gek uitzien.

Toch doen veel stellen dit in een relatie wel. Ze dansen allebei een totaal andere choreografie, in een ander ritme. Daarbij trappen ze, logischerwijs, continue op elkaars tenen. Dit veroorzaakt veel boosheid en irritaties, terwijl ze niet doorhebben dat zij zelf de bron van deze irritaties zijn.

Een veel voorkomende ‘dans’ in relaties is de ‘Protestpolka’, oftewel het patroon van aanvallen en terugtrekken.

Deze term komt uit ‘Emotionally Focused Therapy’, een van de meest effectieve vormen van relatietherapie.

Wanneer een relatie niet lekker loopt, is er sprake van verlies van verbinding tussen beide partners. Er is vaak onbegrip, gebrek aan empathie en frustratie.

Als de ene partner liever meteen ruzies uitpraat, maar de ander heeft even tijd nodig om af te koelen, kan dit aanleiding zijn voor een nieuwe ruzie.

Dit is het startsein voor de ‘Protestpolka’.

Voorbeeld:

Kim wil per se weten waarom Tom zo ongevoelig reageert op haar emoties. Ze is boos. Tom houdt niet van confrontaties en stelt voor om even een time-out in te lassen en er later op terug te komen.

Kim wordt nog bozer en verwijt Tom dat hij dit altijd doet als zij wil praten. Ze heeft geen idee wat er in hem omgaat en ze eist dat hij nu eens duidelijkheid geeft.

Tom zegt dat ze overdreven emotioneel reageert en dat ze zich niet zo druk moet maken om onbelangrijke dingen. Hij maakt aanstalten om de krant te gaan lezen.

Kim wordt gek van zijn passieve houding en ontploft nu bijna van woede.

Tom denkt dat het beter is om Kim maar even met rust te laten en gaat t.v. kijken op de slaapkamer.

Wat je hier ziet gebeuren, is een beweging van aanvallen en terugtrekken. Hoe meer Kim Tom aanvalt, hoe meer hij zichzelf terugtrekt, tot grote frustratie van Kim. Ze dansen een dans waarbij ze steeds op elkaar tenen gaan staan en dit wordt de protestpolka genoemd omdat beide partners (onbewust) protesteren tegen het gebrek aan verbinding.

Herken jij deze dans ook in jullie relatie?

Met ‘Emotionally Focused Therapy’ ga ik samen met jullie de dans ontrafelen, om te kijken waar de eerste misstapjes ontstaan en nog belangrijker, hoe jullie weer dezelfde dans kunnen gaan dansen!

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.