Relatietherapie is voor beide partners bedoeld. Relatietherapie zonder partner heeft toch heel wat voordelen.

In een goede relatie accepteer je elkaar en heb je het wij-gevoel: samen staan jullie sterk. Soms loopt een relatie net iets anders. Relatietherapie helpt bij het begrijpen van de gevoelens en emoties van je partner. Is het niet mogelijk dat jullie samen gaan? Relatietherapie zonder partner lijkt een beetje vreemd maar het levert verrassend veel op.

Zonder ondersteuning van je partner

In een ideale wereld ondersteunt je partner of echtgenoot(e) je op alle fronten. Ook wanneer het op relatietherapie aankomt. Er zijn echter wat redenen waarom je partner niet mee kan of wil. Bijvoorbeeld omdat er andere verplichtingen zijn of omdat de ander er niks inziet.

Soms is er angst dat relatietherapie alleen maar voor een verdere verslechtering van de relatie zorgt. Dat kan ook een reden zijn waarom de partner niet mee wil werken. Op zich wel logisch want vaak weet je niet wat je te wachten staat. Bovendien moet je je kwetsbaar opstellen en dat kan best wel confronterend zijn.

Alleen aan je relatie werken

Er zijn voordelen om alleen in relatietherapie te gaan. Het biedt je de mogelijkheid om je volledig open te stellen en alles te bespreken wat er in je opkomt. Samen met je partner word je hier misschien in afgeremd.

Relatietherapie zonder partner is niet alleen goed voor de relatie maar ook voor jezelf. Samen met de therapeut vind je een manier om makkelijker met je partner in contact te komen. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag, hoe je relatie in elkaar steekt en de hechtingsstijl.

Het doel van de therapie

Je gaat samen in relatietherapie om als partners dichter bij elkaar te komen. Wanneer je deze therapie zonder partner volgt dan kun je andere doelstellingen hebben. Je hebt bijvoorbeeld een geheim waar je niet weet wat je ermee moet. Je bent bijvoorbeeld vreemd geweest. Of je wilt bijvoorbeeld beter met je partner leren communiceren, hem of haar begrijpen of hoe je conflicten vermindert.

Misschien zit je in een overgangsfase zoals de weg naar kinderen krijgen of kinderen die de deur uitgaan. Het kan ook dat je voor moeilijke keuzes staat. Denk hierbij aan een verhuizing of een nieuwe baan. Soms kan het lastig zijn om hier met je partner over te praten of bereiken jullie geen overeenstemming. Dit soort dingen kan flinke spanningen met zich meebrengen, iets dat een druk op de relatie legt.

Het is goed om vooraf over het doel van relatietherapie na te denken, al helemaal wanneer je dit zonder partner gaat doen. Het is mogelijk om eerst een kennismakingsgesprek te hebben om dit doel scherper te krijgen.

Alleen relatietherapie volgen na overspel of andere gebeurtenissen

Bij overspel is er vaak sprake van een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Dit kan ook ontstaan na een andere hevige gebeurtenis waardoor het onderlinge vertrouwen een deuk heeft opgelopen. Dat kan een reden zijn waarom een partner het niet ziet zitten om in relatietherapie te gaan. Dit kan voortkomen uit boosheid, twijfel of wantrouwen.

Bij het ontbreken van wederzijds vertrouwen is het altijd goed om voor relatietherapie te kiezen. Ook wanneer je dit alleen doet. In deze situatie kan het zelfs voordelig zijn om alleen te komen. Je kunt openhartig zeggen wat je wilt en de relatietherapeut biedt een individuele begeleiding. Hierdoor kom je erachter wat er op een diepere laag speelt en leer je hoe je met de situatie om kunt gaan. Tevens leer je makkelijker met angst, boosheid en andere gevoelens om te gaan.

Het is altijd mogelijk om de partner er op een later moment bij te betrekken. In een koppelssessie deel je de gevoelens die je eerder met de therapeut hebt besproken. Zo kun je met ondersteuning van de therapeut de reacties makkelijker bestuderen en hierop reageren.

Kiest de partner ervoor om nooit aanwezig te zijn? Dan heb je in ieder geval alles geprobeerd om aan je relatie te werken. Je komt er zelf altijd sterker uit, wat de toekomst voor jullie samen ook brengt.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.