De 8 fasen van de Reis van de Held

De 8 fasen van de Reis van de Held

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held overzicht

De Reis van de Held is een cyclus die je door een belangrijke verandering in je leven kan helpen. Dit kan meerdere keren en op verschillende gebieden, zoals in je liefdesleven en in je carrière. Tijdens de Reis van de Held ga je door 8 fasen.

Na elke fase sta je voor de keuze om door te gaan of niet. Doe je dat niet, dan val je terug in je comfortabele bestaan. Je leven zal dan voelen als een waakvlam; het glipt als het ware tussen je vingers door. Leg je de Reis van de Held volledig af en ga je die telkens opnieuw aan, dan voel je aan alles dat je leven betekenis heeft. Je innerlijke vuur gaat hoger branden.

Hieronder volgt een uitleg over de 8 fasen, vertel ik hoe ik die zelf op het gebied van mijn carrière en liefdesleven heb doorlopen en wat je concreet te wachten staat als je zelf de fasen doorloopt.

Fase 1: Het gewone leven

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 1

De Reis van de Held begint met een leven waarin niet veel gebeurt en vaste patronen zekerheid geven. Alleen heb je ook het gevoel vast te zitten. Je mist betekenis in je werk, een levendige liefdesrelatie of je hebt niet het gevoel dat je leven zin heeft.

Vaak komen we onbewust in een systeem terecht waarin we niet willen zitten. Toch blijven we daaraan vasthouden, omdat het een bepaalde zekerheid en voorspelbaarheid geeft. Onderhuids blijft het alleen knagen. Je ervaart een sleur, een onrustig of ongemakkelijk gevoel, maar stopt die ontevredenheid weg met ‘pseudo-verlangens’ zoals een succesvolle carrière, een mooie jonge partner, een oplopende spaarrekening of verre reizen.

We laten ons elke keer weer verleiden door behoeften die ons op korte termijn bevredigen en even een fijn gevoel geven. We onderdrukken daarmee onze echte verlangens en blijven ons onrustig voelen. We gaan maar weer op vakantie, kopen een nieuw huis, andere spullen of drinken nog een extra wijntje. Na verloop van tijd komt de onrust terug en hebben we weer een shot van dat fijne gevoel nodig. Mensen kunnen heel lang in zo’n systeem blijven hangen, sommigen zelfs hun hele leven.

Vragen die je kunnen helpen om deze fase door te komen:

 • Waar ben je ontevreden over?
 • Welke patronen herhalen zich in jouw leven?
 • Hoe ziet jouw leven er over vijf jaar uit als je op deze voet doorgaat?
 • Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit als je dit patroon doorbreekt en een nieuwe koers inzet?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Ik had een goede baan bij een grote Nederlandse bank, genoeg geld en veel zekerheid. Dat dacht ik althans. Ik woonde in een appartement met tuin in een populaire wijk in Amsterdam Centrum. Dat gaf mij status en de waardering van de mensen om mij heen. Maar het werk dat ik deed, gaf mij geen voldoening. Ik compenseerde dat door exotische reizen te maken, te vliegen in sportvliegtuigjes, elke avond wijn te drinken en veel te daten met vrouwen. Ik had het gevoel vast te zitten, in cirkeltjes te draaien. Zo wilde ik niet oud worden. Maar hoe kwam ik hieruit?

Liefdesleven

Op liefdesgebied voelde ik me een vrije vogel, maar tegelijkertijd was ik ook eenzaam. Ik wilde mij niet echt binden aan een liefdespartner. Als er problemen waren en de relatie mij geen voldoening meer gaf, beëindigde ik deze en ging ik door naar de volgende relatie. Soms had ik het idee op het juiste pad te lopen, maar geregeld had ik een onrustig gevoel. Er klopte iets niet. Ik vroeg mezelf af: ‘Zal ik ooit nog een fijne langdurige liefdesrelatie hebben?’

Fase 2: De oproep

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 2

Op een dag gebeurt er iets in je leven wat je wakker maakt en je confronteert met de situatie waarover je ontevreden bent. Deze trigger kan een ingrijpende gebeurtenis van buitenaf zijn, iets wat je overkomt: een ernstige ziekte, een burn-out, een ongeluk, een scheiding of het verlies van je baan. De prikkel kan ook van binnenuit komen en een diep verlangen zijn. De pijn of het onrustige gevoel wordt op een gegeven moment ondraaglijk. Je neemt de regie en zet zelf de verandering in gang.

Een trigger is een goed begin van de reis, maar niet voldoende om werkelijk in beweging te komen. De trigger is slechts de ontsteking die de motor op gang brengt. De motor moet nu zichzelf in beweging houden. Daarvoor is het belangrijk om te weten welk verlangen verborgen ligt in die onrust. De meeste mensen schakelen in deze fase coaches in om hun probleem duidelijk te krijgen en te ontdekken wat die diepste verlangens zijn.

In eerste instantie wordt vaak geweigerd om gehoor te geven aan het sterke innerlijke verlangen. Dat kan soms te overweldigend overkomen. Je innerlijke criticus bedenkt allerlei excuses en houdt je het liefst in je comfortzone. Angst speelt een grote rol. We zijn niet zo moedig als we denken en het vergt veel kracht en energie om los te komen van het vertrouwde leven. Uiteindelijk is het accepteren van je diepste verlangens en daar gehoor aan geven een cruciaal moment in de Reis van de Held. Het verlangen geeft richting en het accepteren daarvan zet je in beweging om de reis te beginnen.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Wanneer ben jij ooit van de gebaande paden afgegaan en durfde je het risico te nemen om de koers van je leven te wijzigen?
 • Wat was de aanleiding om dit te doen?
 • Wat was het resultaat?
 • Wat zou jouw droom zijn als geld geen rol speelt en alles mogelijk is?
 • Wat is je dieperliggende verlangen?
 • Ga je ervoor en start jij de reis om dit verlangen waar te maken?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Door een reorganisatie kwam mijn baan op de tocht te staan. Ik moest een keuze maken: solliciteren op mijn eigen baan of een vrijwillig vertrek. De nacht na de aankondiging deed ik geen oog dicht. Kan ik nieuw werk vinden, midden in de financiële crisis? Zal ik kiezen voor vrijwillig vertrek? Maar wat voor werk zou ik dan willen doen?

De angsten, onzekerheid en de behoefte aan veiligheid trokken mij naar de comfortabele omgeving. Ik wist dat ik het werk bij een bank niet tot het einde van mijn carrière wilde doen. Ik besloot in het diepe te springen en koos voor een vertrek. Het voelde als een bevrijding, maar maakte mij ook angstig. Ik ging dromen over wat ik het liefste wilde doen. Uiteindelijk wist ik dat ik de meeste voldoening haal uit het coachen van mensen die vastlopen in hun leven. Ik ging ervoor en startte met de reis naar een nieuw bestaan als coach.

Liefdesleven

Ik had een relatie waarin we beiden moeite hadden om echt voor elkaar te kiezen. Ik miste commitment en diepere verbinding. Ik koos ervoor om de relatie te verbreken. Het was pijnlijk en ik viel in een diep gat, ik werd geconfronteerd met mijn eenzaamheid en schaamte. Ik ging in therapie en begon aan een lange weg naar herstel. Ik kwam erachter dat mijn geluk afhing van mijn partner. Ik was ‘codependent’, zoals dat in de psychologie heet. Mijn gevoel van geluk was afhankelijk van anderen. Ik had te weinig zelfliefde en zelfwaardering, waardoor ik afhankelijk was van de bevestiging van anderen. De opdracht was enorm: meer van mijzelf leren houden.

Fase 3: De ontmoeting met je mentor

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 3

Kies je ervoor om je te laten leiden door je diepste verlangens, dan komen er helpers in je leven. Dat kan een mentor, gids, coach of (zaken)partner zijn. Het is vaak iemand die zelf de reis door het onbekende gebied al een keer heeft gemaakt. Ze helpen je met raad, laten je weten waar de gevaren zitten en vertellen je hoe je die kunt overwinnen. Ze zijn de gids die jou op je pad houden.

Je ontvangt van een mentor iets van waarde, iets wat je beschermt. Dat kan van alles zijn: kennis, inzicht, een vaardigheid, een instrument of gewoon morele steun. Een mentor loopt slechts een deel van de reis met je mee en geeft je enkele aanwijzingen of stelt verrassende, buiten de kaders tredende vragen.

Bij deze stap speelt de kunst van het netwerken een belangrijke rol. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans dat je een geschikte mentor tegenkomt die je helpt op jouw reis. Door contact te maken met veel mensen en hulp te vragen, maak je aan andere mensen duidelijk wie je bent en wat je zoekt. Dan ontstaat er vanzelf een pad voor je. Hoe duidelijker je bent in wat je wilt en wat je vraagt, hoe meer kans je maakt om je verlangen te realiseren.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Op welke gebieden heb jij hulp nodig tijdens jouw reis en welk type mentor zou je daarbij kunnen helpen?
 • Welke vijf personen die jij kent, kunnen je steunen in dit avontuur?
 • Welke vragen wil je aan deze mensen stellen?
 • Wat houdt je tegen om nu contact met hun op te nemen?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Ik kende niemand in de coachingswereld. Ik besloot meerdere opleidingen te volgen en om ervaring op te doen, werd ik vrijwillig loopbaancoach bij Gilde Amsterdam. Daar ontmoette ik Ger Vosseberg, hij was psycholoog en 23 jaar loopbaanbegeleider geweest bij Van Ede & Partners, een gerenommeerd loopbaaninstituut. Hij was net met pensioen, maar wilde nog zinvol bezig zijn. Ik vertelde aan hem mijn droom over een 3-daagse loopbaanworkshop, met de Reis van de Held als leidraad. Dat bleek ook zijn droom te zijn. Vanaf dat moment werd hij mijn mentor en hielp hij mij bij het zetten van mijn eerste stappen als coach.

Liefdesleven

Op de bodem van de liefdesput ontmoette ik Sebastian Holzhuber. Een warme kunstenaar die precies deed waar ik op dat moment behoefte aan had. Hij was er voor me en accepteerde mij zoals ik ben. De vele gesprekken bij hem in het atelier deden mij goed. Ik kon mijn verhaal kwijt, hij luisterde en gaf me steun op mijn reis naar herstel.

Fase 4: De drempel

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 4

Een nieuwe structuur kan pas ontstaan als de oude is weggevallen. Deze fase is de definitieve overgang van de oude bekende wereld naar het nieuwe onbekende leven. Het is een grote uitdaging om nu niet terug te keren naar je comfortabele leven.

Om over de drempel te stappen naar de nieuwe wereld, moet je iets dierbaars van de oude wereld opgeven: zekerheid, een vast inkomen, status, een mooie partner of gedragspatronen en overtuigingen waar je aan gehecht bent. Deze opoffering is één van de moeilijkste opgaven die er is in de Reis van de Held.

Hoe radicaler de switch, des te hoger de drempel zal zijn. Je vertrouwde overtuiging is bekend terrein. Je weet wat je hebt, ook al geeft het onvrede in je leven. De angst voor het onbekende heeft een luide stem. Alles in je schreeuwt om niet naar het nieuwe toe te gaan. Er kan immers van alles misgaan. Liever houd je jouw comfortabele oude jas aan, ook al zitten er gaten en scheuren in.

Wat veel mensen tegenhoudt om over de drempel te stappen, zijn gevoelens van schaamte, schuld, eenzaamheid en angst. Iedereen is bang om iets te doen wat afwijkend of experimenteel is, vanwege het oordeel van anderen. We zijn dan bang dat we alleen komen te staan. We werpen drempels voor onszelf op als we deze vervelende gevoelens ervaren.

In deze fase leer je hoe je omgaat met dit ongemak, hoe je in moeilijke situaties met zelfvertrouwen keuzes kunt maken. Het brengt je in werelden, die je eerder niet had kunnen vinden. Heb je de moed om over de drempel te gaan, dan laat je zien dat je bereid bent een metamorfose te ondergaan. Het avontuur kan echt beginnen.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Wat houdt jou tegen om over de drempel te gaan?
 • Hoe zit het met jouw gevoelens van schaamte, schuld, angst en eenzaamheid?
 • Welke zekerheden houden jou in je comfortzone?
 • Wat voor dierbaars moet jij opgeven om het oude achter te laten en het avontuur aan te gaan?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Tijdens de reorganisatie kwam ik erachter dat ik eerst afscheid moest nemen van mijn fulltimebaan, voordat ik een nieuwe toekomst als coach kon beginnen. In de beginfase vond ik het moeilijk om de oude wereld los te laten. Ik kreeg een paar keer een verleidelijk aanbod, maar ik wist dat ik iets dierbaars moest opgeven: geld, status en zekerheid. Op een gegeven moment besloot ik definitief om niet terug te keren naar de financiële wereld. Een grote opluchting, maar het bezorgde mij ook angst. ‘Kan ik met coaching een bestaan opbouwen en voldoende inkomen krijgen?’

Liefdesleven

Ik wilde geen onenightstands meer, maar een fijne diepe verbinding met een levenspartner. Een partner bij wie ik open kan zijn en mijn kwetsbaarheid en emoties durf te tonen. Bij wie ik het gevoel heb, dat zij bij mij past. Ik zette mezelf voor langere tijd op een volledige onthouding van onenightstands en het aangaan van een liefdesrelatie. Ik wilde eerst mezelf accepteren en me goed voelen zonder daar een liefdespartner voor nodig te hebben.

Fase 5: Het avontuur

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 5

Heb je de drempel gepasseerd, dan begint het grote avontuur pas echt. Als je bent toegetreden tot de nieuwe onbekende wereld, wordt doorzettingsvermogen en commitment gevraagd. Deze fase is een lange weg van beproevingen, gevechten, mislukkingen en momenten van intens geluk.

Twee tegengestelde krachten spelen in het avontuur een rol. Aan de ene kant houdt het verlangen je in voorwaartse beweging. Aan de andere kant is er de kracht van de weerstand, bijvoorbeeld de mensen uit je omgeving die jouw verandering willen tegenhouden, omdat ze het niet realistisch of onredelijk vinden. Eigenlijk confronteert jouw reis ze met hun eigen verlangens die ze niet waarmaken.

De Reis van de Held is op een diepere laag een persoonlijk ontwikkelingstraject. Het leert je bijvoorbeeld in je liefdesrelatie minder emotioneel te reageren op je partner, rustiger de situatie te beoordelen en daarop te reageren. Of in je carrière een nieuw talent of verlangen te ontdekken waaraan je in het verleden weinig aandacht gaf en waar je je nu in wilt ontwikkelen.

In deze fase vecht je tegen de opvattingen in de maatschappij. Dat je bijvoorbeeld pas wordt gewaardeerd als je veel geld verdient, als je een machtige positie hebt of een liefdesrelatie met een mooie jonge vrouw of man. Dat lijkt je in de maatschappij bestaansrecht te geven, maar je voedt daarmee alleen je ego met hebzucht en begeerte. Als je de Reis van de Held aflegt, kom je erachter dat echtheid en ontdekken wie je daadwerkelijk bent, boven de oppervlakkigheden van het ego staan.

Het avontuur is het hart van je reis en duurt het langst. Je gaat op zoek naar nieuw werk of een nieuwe liefdesrelatie. Op die weg kom je jouw schaduwkanten tegen. Je wordt geconfronteerd met gevoelens die je had weggestopt en met gedragspatronen die je vast lieten zitten in de situatie waar je ontevreden over bent. Je leert nieuwe gedragspatronen aan, waardoor er kansen ontstaan die je niet voor mogelijk had gehouden. Er ontvouwt zich langzaam een nieuwe wereld voor je. Eén die soms onwerkelijk mooi lijkt.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Welke patronen houden jou vast in je huidige situatie?
 • Welk talent heb jij minder aandacht gegeven?
 • Op wie of welke situaties reageer jij emotioneel?
 • Zijn er mensen in jouw omgeving die je tegenhouden om te veranderen?
 • Welke verleidingen vind jij lastig te weerstaan?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Het avontuur begon. Ik kreeg mijn eerste coachingsklanten en startte met het geven van workshops. Het begin was lastig. Ik hield mijn hoofd boven water door andere inkomsten te zoeken en volgde vele opleidingen om mezelf nog verder te ontwikkelen in het vak.

Ik leerde mezelf op een gegeven moment beter kennen en ontdekte een talent dat mijn hele leven in de schaduw had gestaan. Door directe vragen te stellen drong ik bij mensen door tot de kern en hielp hen met het doorbreken van vastzittende patronen. Ik voelde mij intens gelukkig als ik met mijn cliënt de sleutel had gevonden.

Er waren ook tegenslagen. Ik organiseerde een workshop, maar moest die annuleren omdat slechts één persoon zich aanmeldde. Ik voelde wanhoop, besefte dat ik nog veel moest leren en dat ik nauwelijks klanten of inkomen had. Het baarde mij zorgen, maar tegelijkertijd wist ik dat ik op het juiste pad liep.

Liefdesleven

Ik voelde me eenzaam als ik dacht aan mijn liefdesleven. Word ik alleen oud en vind ik ooit nog een fijne liefdespartner? Door die ongemakkelijke gevoelens kwam ik in een negatieve spiraal, waar ik vervolgens moeilijk uitkwam. Langzaamaan leerde ik mijn schaduwkant kennen. Ik zag in hoe ik mezelf naar beneden haalde en mezelf saboteerde. Angstige gevoelens en mijn harde innerlijke criticus zorgden voor dat patroon en hielden het in stand.

Zo kon ik dagenlang passief zijn en uitstelgedrag vertonen. Dat was olie op het vuur voor mijn innerlijke criticus. Ik dacht bij mezelf: ‘Zie je wel, niemand vindt je leuk en je bent het niet waard om een fijne liefdesrelatie te hebben’. In therapie, de opleidingen die ik volgde en door veel te oefenen, leerde ik om te gaan met die hardvochtige stem en kon milder naar mezelf kijken. Mijn passiviteit verdween en langzaam zag ik een glimp van de nieuwe wereld; ik begon van mezelf te houden.

Fase 6: De overwinning

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 6

De Reis van de Held is een proces van zelfontwikkeling. Je begint eraan, omdat je een verandering wilt in je werk of liefdesleven. Het resultaat is echter veel groter, van diepere betekenis en onvoorspelbaarder dan je vooraf had kunnen bedenken.

De werkelijk waardevolle opbrengsten zijn onder meer het aanleren van nieuwe patronen, het internaliseren van nieuwe overtuigingen en het leren omgaan met ongemakkelijke gevoelens zoals angst, schaamte, schuld, eenzaamheid, verdriet en boosheid. Het gaat niet om het behalen van het doel van je reis, maar het is de reis zelf en het volhouden ervan dat ertoe doet.

Als je jezelf verandert, komt het werk dat je zoekt vanzelf op je pad en trek je automatisch partners aan die beter bij je passen. Maar de echte overwinning is dat je tijdens de reis dieperliggende oorzaken ontdekt, waardoor je definitief de problemen oplost waar je de reis mee begon. Je laat steeds meer je ware zelf zien. Je hoeft niet meer zo je best te doen voor anderen. Je ervaart dat ander gedrag werkt en beseft dat je bent veranderd.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Als je het doel van je reis loslaat, wat zou je dan willen leren?
 • Wat zou jouw overwinning kunnen zijn?
 • Hoe zou jouw leven er dan uitzien?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Na een jaar als coach te hebben gewerkt, merkte ik dat ik minder gevoelig was geworden voor hebzucht en status, de belangrijkste drijfveren in mijn oude financiële wereld. Ik haalde veel meer voldoening uit het werk dat ik deed, ondanks het veel lagere inkomen. Langzaam begonnen steeds meer mensen de weg naar mijn praktijk te vinden. Op een gegeven moment besefte ik dat ik voldoende klanten en inkomen had en dat ik geen andere inkomsten meer nodig had. Ik had me definitief gevestigd in de nieuwe coachingswereld, maar bovenal voelde ik me rustiger en blijer in het werk dat ik deed.

Liefdesleven

Ik leerde om te gaan met mijn innerlijke criticus en negatieve gevoelens. Door mezelf nieuw gedrag aan te leren kon ik mezelf uit een negatieve spiraal krijgen. De periodes dat ik me eenzaam voelde, kwamen minder voor en werden steeds korter. Onverwacht vond ik een nieuwe liefde. Ik wilde het langzaam opbouwen en kon daardoor dichter bij mezelf blijven. Ik had haar bevestiging niet nodig voor mijn zelfvertrouwen.

Soms heb ik nog ongemakkelijke gevoelens zoals angst, verdriet of eenzaamheid. Ik besef dat dan mijn innerlijke criticus aan het woord is. Door verbinding te maken met mijn eigen innerlijke kracht en wijsheid verdwijnen die ongemakkelijke gevoelens. Ik voel me sinds deze fase rustig en hoef niet continu bevestiging te krijgen. Het voelde alsof ik definitief in een nieuwe wereld terecht was gekomen.

Fase 7: De terugkeer

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 7

Na een lang avontuur is de volgende fase om terug te keren naar de realiteit van alledag. Dat is soms het moeilijkste deel van de Reis van de Held en wordt sterk onderschat. Ook bij de terugkeer moet je iets opofferen. Vaak is dat het opgeven van de droomwereld waarin je een tijd hebt geleefd. Je keert namelijk terug naar de oppervlakkige samenleving. Jij bent getransformeerd, maar je omgeving is hetzelfde gebleven.

Er zullen weinig mensen zijn die je met open armen ontvangen. Je bent anders, je doet anders, je gebruikt andere woorden. Voor dierbaren voelt dat oncomfortabel en soms bedreigend. De terugkeer kan bij jou tot schaamte, schuld en twijfel leiden. Durf ik volledig mezelf te zijn in mijn werk en in mijn liefdesleven of zal ik me aanpassen, zodat ze mij weer accepteren en aardig vinden?

Naast het feit dat de ontvangst vaak niet met open armen zal zijn, willen we zelf vaak niet terugkeren. De realiteit blijkt anders te zijn dan we dachten. Je hebt jarenlang hard gewerkt aan een nieuwe carrière, maar het succes blijft uit. Je nieuwe liefde blijkt geen ideale partner te zijn, maar heeft ook minder goede eigenschappen. Wat doe je dan? Kies je weer een andere carrière of nieuwe liefdespartner? Of ga je je zodanig aanpassen dat je niets doet met je nieuwe inzichten en vaardigheden?

Het is de kunst om balans en harmonie te vinden tussen jouw nieuwe innerlijke wereld en de realiteit buiten jou; tussen wie jij bent, wat jij het liefst wilt doen en wat de omgeving van je vraagt. Je moet wederom een drempel over om vanuit het avontuur terug te keren naar de gewone, alledaagse wereld. Hoe kun je ‘het geschenk’ dat je tijdens je avontuur hebt gekregen, datgene wat je hebt geleerd en geïnternaliseerd, concreet vormgeven en toepassen in het dagelijkse leven?

Mentoren kunnen je helpen om jouw plek in de wereld te vinden. Om te zoeken naar waar behoefte is aan jouw nieuwe inzichten en hoe je dat kunt vormgeven, zodat het past in de gemeenschap waarin je leeft.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Welk geschenk wil jij terugbrengen naar je gemeenschap?
 • Tegen wie zie je het meest op als je terugkeert?
 • Tot op welke hoogte wil jij je aanpassen aan je omgeving, zodat het voor jou nog klopt?
 • Welke drempel moet je nemen om terug te keren naar de realiteit van alledag?
 • Welke mentor zou jou kunnen helpen om terug te keren?

Mijn Reis van de Held

Carrière

Ik ben jarenlang intensief bezig geweest met de Reis van de Held. Ik heb opleidingen gevolgd, veel gelezen en geschreven over de Reis van de Held en deze inzichten toegepast in mijn eigen leven. Ik heb een heel proces van persoonlijke ontwikkeling doorlopen op twee belangrijke gebieden in mijn leven: carrière en liefdesleven. Ik was zelf veranderd, maar hoe kon ik mijn inzichten en ervaringen over de Reis van de Held op deze gebieden in de wereld zetten? Ik dacht dat niemand mijn verhaal echt zou begrijpen en dat je zelf de reis moet hebben doorlopen om te bevatten wat de betekenis is.

Ik ben naar wegen gaan zoeken hoe ik het verhaal van de Reis van de Held zodanig kan overbrengen, dat mensen het begrijpen en er wat mee kunnen doen. Inmiddels heb ik mij als coach gespecialiseerd in het toepassen van de Reis van de Held op het gebied van carrière en liefdesleven. Het is mijn verhaal, maar tegelijkertijd het verhaal van ieder mens. Als mijn cliënten zich kunnen identificeren met mijn reis en mijn kwetsbare gebieden, geeft dat een verbinding op een diepere laag, waardoor ik hen kan uitnodigen om zelf hun reis op het gebied van werk of liefdesleven aan te gaan.

Liefdesleven

Mijn nieuwe liefdespartner bleek niet de ideale partner te zijn. Ik had moeite om haar imperfecties te accepteren. Ik had in opleidingen en boeken geleerd hoe je een fijne relatie kan hebben, waar dat allemaal aan moet voldoen en welke partner ‘gezond’ is en welke niet. Daar konden mijn nieuwe liefdesrelatie en partner niet helemaal aan voldoen. Ik had moeite om terug te keren naar de realiteit van een weerbarstige liefdesrelatie. Het confronteerde mij met mijn eigen onvolkomenheden. Die projecteerde ik op haar.

Uiteindelijk kwam ik erachter wat voor mij belangrijk is in een liefdesrelatie en dat mijn partner niet perfect hoeft te zijn. Voor mij is een fijne liefdesrelatie, naast steun voor elkaar, plezier hebben en intimiteit, een mooie plek om samen in alle openheid verder te groeien.

Stap 8: Leven in vrijheid

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties reis van de held 8

De vrijheid van het leven zit in het laten zien wie je werkelijk bent. Juist in onze kwetsbaarheid ligt de sleutel naar die vrijheid. We hoeven dan niet meer bang te zijn dat gebieden waar we ons voor schamen zichtbaar worden.

Als je de weg terug hebt afgelegd en je ware gezicht hebt laten zien, dan klopt hoe jij bent, met wie jij om gaat en wat je werk is. Je hebt misschien mensen onderweg verloren, omdat ze zich niet konden verhouden tot je nieuwe gedrag, maar je hebt nu een leven dat geen extra energie kost. Het betekent niet dat altijd alles vlekkeloos verloopt, maar je weet vanuit je kracht en wijsheid wat goed voor jou is en hoe je eventuele problemen kunt oplossen, zodat het voor jou en je omgeving klopt.

Je kunt in je leven meerdere heldenreizen afleggen. Elke keer word je geconfronteerd met dezelfde vraag: ‘Durf ik het aan?’ Als het antwoord ‘ja’ is, kan succes uitblijven. Maar altijd zal de reis je ontdoen van je maskers en je verlossen van vastzittende patronen. Aan het einde van je leven gaat het niet om het succes dat je hebt behaald, maar of je je ware gezicht hebt laten zien. Je kunt een vol en rijk leven hebben als je ondanks angstgevoelens durft te luisteren naar je diepste verlangens en de uitdaging van de Reis van de Held aan blijft gaan. Dát is leven in vrijheid.

Vragen die je kunnen helpen deze stap te zetten:

 • Hoe zou het zijn als je helemaal jezelf kon zijn? Dat je je nergens meer voor hoeft te schamen en dat je niet meer zo je best hoeft te doen voor anderen?
 • Als je zou kunnen dromen over vrijheid, hoe ziet dat er bij jou uit?
 • Wat voel je in je lijf als je je ogen dicht doet en je denkt aan jouw vrijheid?

Mijn Reis van de Held

Carrière en liefdesleven

Vrienden die mij al lang kennen, zeggen dat ik enorm ben veranderd. Ik ben zachter en opener geworden. Ik maak verbinding op een dieper niveau. Mijn relaties met mensen zijn intiemer en echter. Dat betekent ook dat er andere mensen in mijn leven zijn gekomen. Mensen die bewust leven, hun kwetsbaarheid durven laten zien en eerlijk en open zijn. Zoals ik ben veranderd, is mijn omgeving ook veranderd.

Als ik terugkijk, zat ik in de oude wereld gevangen in een systeem. Ik had werk waar ik geen voldaan gevoel van kreeg en een liefdesrelatie zonder echte verbinding. De nieuwe wereld geeft mij voldoening. De weg blijft hobbelig, maar ik weet dat de dingen die ik doe, kloppen met wie ik ben. Ik hoef me niet meer te bewijzen, bevestiging te krijgen of me anders voor te doen. Ik ben goed zoals ik ben. Mijn innerlijke wereld klopt voor een groot deel met de wereld om mij heen. Het geeft rust en een groot gevoel van vrijheid.

Weer terug bij stap 1: Het begin van een nieuwe reis

De reis houdt hier niet op. Je keert terug naar de gewone wereld en begint weer bij fase 1. Daar kun je een tijdje tot rust komen. Maar na verloop van tijd kun je weer onrust en ontevredenheid ervaren. Er ontstaat weer een sleur of crisis. Dan kun je de uitdaging weer aangaan en starten met een nieuwe cyclus van de Reis van de Held.

Mijn nieuwe reis van de held

Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe Reis van de Held: het verder professionaliseren van mijn coachingspraktijk. Dat voelt weer als een nieuw avontuur, met drempels, nieuwe mentoren en uitdagingen.

Hulp bij de Reis van de Held

 • Wil jij het levensvuur tot op hoge leeftijd intens laten branden?
 • Ben je bereid om de uitdaging aan te blijven gaan en telkens de Reis van de Held af te leggen?
 • Wat houdt jou tegen om vandaag te beginnen?

Wil jij een verandering in je carrière of liefdesleven? Wil je hulp bij jouw Reis van de Held? Je bent welkom om met mij te kijken naar jouw persoonlijke reis. Ik nodig je uit het avontuur aan te gaan. 

profile-pic

Bewust van je eigen opdracht in het leven

De Reis van de Held is een bijzondere methode. Alex neemt je mee 'op reis' in je eigen leven. Het is gebaseerd op mythes, legenden, sages en verhalen en daardoor ook heel herkenbaar. Ik heb Alex ook als collega leren kennen. Veel geleerd van zijn wetenschappelijk onderbouwde benadering. Hoe werkt het brein, hoe luisteren wij, hoe kom je binnen bij mensen? Alex is altijd bereid om zijn kennis te delen en zo de ander beter te maken.

Inge Jaarsma Mobiliteitsadviseur
profile-pic

Dankbaar voor de spiegels die hij heeft gegeven

De Reis van de Held Is gebaseerd op mythes, legenden, sages en verhalen en dat maakt het een magische reis. Een magische reis naar binnen en het begin van iets nieuws. Alex is een boeiende verteller die je op een veilige en uitdagende manier de weg wijst. Ik ben hem dankbaar voor de inzichten en spiegels die hij heeft gegeven. Alex is een vakman.

Petra Paanen HR Business Partner
profile-pic

Stof tot nadenken gegeven

Ik vond Reis van de Held een hele interessante en mooie manier van coachen. Dit heeft mij echt stof tot nadenken gegeven en is een mooi handvat voor mijn verdere leven. Complimenten voor de prettige wijze waarop Alex dit heeft vormgegeven, dmv diverse oefeningen en door het creëren van vertrouwen.

Yvonne Burgwal-Hulshorst Business Development manager

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.