Karin verwijt John dat hij nooit eens het initiatief neemt om samen iets leuks te gaan doen.

Zij moet altijd met de ideeën komen. Fietsen, wandelen, naar de film, dansles, etc.

Karin vindt ook dat John geen moeite voor haar doet. Hij is zo romantisch als een zak aardappelen. Ze zou het leuk vinden als hij af en toe eens een bloemetje mee zou nemen of haar mee uit eten neemt.

John wil wel wat meer zijn best doen, dus de volgende dag koopt hij een bosje bloemen voor haar.

Karin reageert koeltjes: “Ja, nu koop je bloemen omdat ik gezegd heb dat ik bloemen wil. Zo hoeft het niet, het moet wel uit jezelf komen.”

John snapt niet wat hij verkeerd gedaan heeft en gaat t.v. kijken. Karin blijft wat mokken, dus hij laat haar maar even met rust.

Een paar dagen later komt John thuis, waar Karin al aan het koken is. Hij geeft haar een kus en vraagt: “Hoi schat, hoe was je dag?”

“Goed hoor”, zegt ze. Maar het komt er nogal pinnig uit.

“Is er iets?”

“Nee hoor.”

John gaat de tafel dekken en dan komt het er uit: “Zie je nou echt niet dat ik naar de kapper ben geweest of boeit het je gewoon niet?!”

John probeert het nog te lijmen door haar een compliment te geven, want het was hem inderdaad niet opgevallen. Hij stelt haar vervolgens voor om de volgende avond uit eten te gaan, er is een leuk nieuw restaurantje in het dorp geopend.

Karin wordt boos.

“Je praat er gewoon overheen! En je vraagt me alleen maar mee uit eten omdat ik boos ben, zodat je er weer vanaf bent. Nou, nu hoeft het al niet meer.”

Waarom vertel ik dit verhaal?

Omdat het heel vaak voorkomt dat mensen onrealistische verwachtingen van hun partner hebben. Als je partner niet romantisch is, voelt ie bepaalde dingen gewoon niet aan zoals jij dat doet. De wil om iets liefs voor je te doen is er waarschijnlijk wel, maar het komt niet in hem op om zelf iets te bedenken. Voor jou voelt het geforceerd als hij iets doet nadat je het hebt aangegeven, maar misschien is hij wel blij dat je zegt wat je verwacht?

Er is een bepaalde ongeschreven regel ontstaan dat romantische gebaren spontaan moeten zijn en dat het anders niet telt.

Dit maakt het bijna onmogelijk voor sommige mannen (en vrouwen) om het goed te doen. Ze krijgen op hun kop als ze niets doen én ze krijgen op hun kop als ze wel wat doen, maar niet spontaan genoeg of juist getimed.

Probeer eens duidelijk te vertellen wat je zou willen en hoe vaak. Als je partner snapt wat jouw behoefte is, is de druk om spontaan te moeten zijn eraf en dan zouden er vanzelf verrassende dingen kunnen ontstaan.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.