Ik wil het even hebben over mensen die te afhankelijk zijn van hun partner en wat dat voor gevolgen in een relatie heeft.

Stel, deze vrouw is Marie *.

Marie is te afhankelijk van haar partner Piet *. Hoe ziet dat er in hun relatie uit?

Marie voelt zich niet compleet zonder Piet. Ze heeft hem nodig om gelukkig te zijn.

Ze houdt zich vooral bezig met hoe Piet zich voelt en voelt zich vaak verantwoordelijk voor het oplossen van zijn problemen. 

Ze is blij als Piet blij is en ze vindt het niet erg om haar eigen behoeften en verlangens aan de kant te schuiven. Ze legt zijn kleding elke dag klaar, verzorgt zijn lunchpakketje en schotelt hem elke avond een heerlijke maaltijd voor. Daarnaast regelt ze de financiën en onderhoudt ze hun sociale contacten.

Ze vindt het heerlijk om hem gelukkig te zien.

Ruzies en confrontaties kan ze niet tegen, daar heeft ze al te veel van gezien van haar ouders toen ze klein was. Ze doet er alles aan om de vrede te bewaren en discussies te voorkomen.

Ondanks dat zij het geluk van Piet voorop stelt, kan dit bij haar leiden tot gevoelens van ontevredenheid, frustratie en boosheid. Doordat ze zo bezig is met het voldoen aan zijn wensen stelt ze voor zichzelf geen duidelijke grenzen. Marie richt zich zo op de behoeften van Piet, dat dit ten koste gaat van haar eigen welzijn.

Voor Piet is het heel verleidelijk om haar over te halen zijn zin te doen, haar grenzen niet te respecteren en haar te manipuleren. Ze geeft immers haar grenzen nooit aan, dus hij heeft geen idee wat ze eigenlijk echt wil.

Hij vindt het heel fijn dat ze alles voor hem doet. Als hij heel eerlijk is, zou hij toegeven dat hij zelf net aan een ei kan koken en heeft hij geen idee hoe hij een bankoverschrijving moet doen.

Hij is op zijn manier ook afhankelijk van Marie geraakt.

De term die deze dynamiek in een relatie beschrijft is codependency.

Codependency wordt vaak geassocieerd met liefdesrelaties, maar dit kan ook voorkomen in ouder-kind relaties, vriendschappen en werkrelaties.

Als jij je herkent in het gedrag van Marie zou ik je willen motiveren om stappen te nemen om zelfstandiger en emotioneel stabieler te worden. Het is belangrijk om je eigen behoeften en grenzen te gaan leren kennen, zodat je die ook kunt gaan communiceren met je partner en andere mensen in je omgeving.

Wanneer jij dit doet, zul je merken dat je evenwichtige en gelijkwaardigere relaties zult hebben, waarin jouw gevoel van eigenwaarde kan opbloeien.

Kun je daar wel hulp bij gebruiken?

Neem dan even contact met mij op. Ik werk ook individueel met mensen aan het verbeteren van relaties.

Groetjes,

Alex.

(*Deze namen zijn fictief. Overeenkomsten met echte personen zijn toevallig en niet op waarheid gebaseerd.)

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.