Je begrijpt je partner niet of hij/zij heeft weinig begrip voor jou. Word je moe van de ruzies, het gezeur of de spanning die er tussen jullie hangt? Dan is relatietherapie een goede keuze. Hoe werkt relatietherapie eigenlijk? Ontdek hoe relatietherapie in zijn werk gaat voor ondernemende mensen want zij staan vaak anders in het leven.
Veel van jezelf en je relatie vragen
Of je nu ondernemer, manager of leidinggevende bent, je leidt een druk leven. Je werkt hard in je bedrijf of afdeling. Werk is belangrijk voor je. Dit betekent dat je soms ook in de avonduren, in het weekend of zelfs op vakantie nog iets moet doen. Je vraagt veel van jezelf en daarmee ook van je liefdesrelatie.
Je partner staat er op sommige gebieden alleen voor. Deze voelt zich gepasseerd en soms zelfs eenzaam. Misschien zie je door eigen drukte de emoties van je partner niet. Of vind je het moeilijk om dit te begrijpen.
Je merkt dat thuis de intimiteit en gezelligheid van vroeger langzaam verdwijnt. Ergens knelt het in jullie relatie maar je weet niet wat je ermee moet. Je hebt er zorgen over en dat is weer van invloed op je werk.
Ondernemende mensen lossen het liefst hun problemen zelf op en nemen alleen van iemand iets aan als ze het gevoel hebben dat diegene ze intrinsiek begrijpen, snappen waar die mee worstelt, die zelf stevig in zijn schoenen staat en flexibel is. Ze moeten het gevoel hebben dat deze persoon hun problemen werkelijk oplossen.
Hoe werkt relatietherapie? Is het iets voor mij?
Als ondernemende persoon ben je ook pragmatisch. Als je het probleem zelf niet kan oplossen zoek je iemand die dat voor jou kan doen. Liefdesrelaties zijn zeer complex. Haal er een expert bij als je er zelf niet uitkomt en een lange termijn oplossing wilt. Relatietherapie kan je helpen als de relatieproblemen al wat langer duren en jullie verstrikt zijn geraakt in negatieve patronen. De liefde is er nog wel maar is naar de achtergrond verdreven. Ook voelen jullie misschien geen emotionele verbondenheid meer. Het kan zelfs dat jij, je partner of misschien wel beiden geen vertrouwen in de relatie meer hebben.
Er is goed nieuws: in 80% van de gevallen draagt relatietherapie bij aan het herstel van de relatie. Hieronder zie je hoe relatietherapie in zijn werk gaat.
Alleen of samen
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of je alleen of samen komt. Je haalt er het meest uit als jullie samen in relatietherapie gaan. Wil je partner echt niet? Werk aan jezelf én je relatie: alleen in relatietherapie gaan is helemaal niet gek.
Het eerste kennismakingsgesprek
De vervolgstap is het maken van een vrijblijvende kennismakingsafspraak. Dat kan telefonisch of online. Tijdens het eerste gesprek bekijken jullie of er een klik is met de relatietherapeut. Belangrijk want het succes hangt sterk af van deze klik.
Spannend, het eerste gesprek met de relatietherapeut. Moet je je hierop voorbereiden? Niet echt. Het is vaak wel handig om de problemen die jullie hebben enigszins in kaart te hebben. Maar dit wordt tijdens het eerste gesprek verder duidelijk. Het kan dat jij en je partner andere gedachtes over de relatie hebben. Dat geeft niet, jullie krijgen beiden de ruimte om te vertellen wat je denkt.
Zo gaat relatietherapie in zijn werk
Misschien voelt het ongemakkelijk om met iemand over jullie problemen te praten. Je kunt ook met het idee rondlopen dat je partner het niet met je eens is, kritiek op je heeft en jou de schuld van de relatieproblemen geeft. Soms lijkt jullie situatie uitzichtloos. Uit de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de relatieproblemen via relatietherapie worden opgelost. Belangrijk is dat jullie allebei gemotiveerd zijn om aan jullie relatieproblemen te willen werken.
De kracht van relatietherapie is de verschuiving van je partner als probleem te zien (‘ de ander begrijpt me niet’ ) naar jullie relatieproblemen als ‘gezamenlijke vijand’ te gaan beschouwen. Je bent misschien gewend om je gelijk te halen, dat vaak tot gevolg heeft dat jullie in een ruzie belanden. De relatietherapeut zal jullie helpen om dit patroon als gezamenlijke uitdaging te zien en te doorbreken zodat je op een andere manier naar elkaar kunt luisteren. Je begrijpt dan veel beter welke gedachten en gevoelens er bij jezelf en de ander spelen. Een gezamenlijk vijand schept een band. Samen de relatieproblemen oplossen geeft een nieuwe verbinding met je partner die veel dieper gaat dan je gewend bent.
Relatietherapie is spannend. Tijdens de sessie kunnen gevoeligheden naar boven komen. Vaak vindt men het spannend om dit ter sprake te brengen. Deze angst is heel begrijpelijk. Het bespreken ervan tijdens de sessies geeft echter veel opluchting en rust bij beide partners.
Hoe lang duurt relatietherapie?
Relatietherapie kan enkele tot meerdere sessies duren. Jullie zijn klaar wanneer jullie meer grip hebben gekregen op jullie patronen, betere gesprekken voeren, een diepe connectie met elkaar hebben, liefde voelen en minder of zelfs geen ruzie maken. Meestal zie je dat ook de intimiteit veel beter wordt. Jullie geven zelf aan, met advies van de relatietherapeut, wanneer jullie klaar zijn. Gemiddeld wordt voor relatietherapie tussen de 5 en 15 sessies uitgetrokken.