Lukt het je maar niet om een kerel aan de haak te slaan omdat alle leuke al bezet zijn?

Of geniet je wel snel van die roze wolk, maar is er steeds gedoe na verloop van tijd?

Vraag je jezelf vaak na een jaar af wat je bezield heeft om voor dit exemplaar te vallen?

Er zijn meerdere redenen waarom een relatie niet werkt, maar wellicht heeft het te maken met de basis: Hoe jij jouw partner kiest.

Wat vaak voorkomt is dat mensen te snel een relatie aangaan. Ze kennen elkaar nog maar net een paar weken en denken dan dat die ander de liefde van hun leven is. Zo’n verliefdheid voelt heerlijk.

Na een paar maanden ga je eigenschappen van die ander zien die je wat irritant vindt. Waarschijnlijk waren die eigenschappen er al, maar ja, omdat je hem nog niet goed kende, wist je dat niet.

Hier ontstaan de eerste ergernissen en irritaties en je voelt je door hem niet begrepen, niet gezien of niet serieus genomen.

In eerste instantie ga je de relatie aan omdat je je aangetrokken voelt tot de ander. Dat komt misschien door zijn knappe uiterlijk en doordat hij veel aandacht aan je besteedt.

Wanneer je in je jeugd voldoende liefde en aandacht hebt gekregen van je ouders of verzorgers, vindt je de aandacht van je potentiële partner fijn en sta je op een relaxte manier open voor nadere kennismaking en een vriendschap. Daarna ga je op je gemak eens kijken of een relatie er in zit.

Voor mensen die zich niet zo geliefd en gewenst voelden vroeger, is de aandacht als een langverwachte, warme deken en dit kan al snel verward worden met verliefdheid. Je kan gaan denken dat deze persoon de ware is, omdat hij je iets laat voelen dat je nog nooit hebt gevoeld. Je staat er niet bij stil dat deze fijne gevoelens een compensatie zijn voor wat je in je jeugd gemist hebt.

Wanneer je bij de ander een opvulling van een gemis zoekt, is de kans heel groot dat je teleurgesteld wordt, want de ander kan jou nooit meer geven wat je toen nodig had.

Ja, hij kan van je houden en je koesteren op zijn manier, maar het zal nooit hetzelfde zijn.

Mensen die emotioneel stabiel zijn opgegroeid voelen niet die verblindende verliefdheid die mensen met een emotioneel ongezonde jeugd wel kennen.

Het verliefdheidsgevoel kan een verslaving worden, waarbij je steeds weer verlangt naar gevoelens als geborgenheid, vertrouwen en veiligheid. Hoe groter deze behoefte is, hoe pijnlijker het idee zal zijn om hem te verliezen. Je probeert uit alle macht een relatiebreuk te vermijden, ook al is deze partner niet de juiste voor jou.

Zo kan er een relatie ontstaan waarin je niet gelukkig bent, maar je niet sterk genoeg voelt om voor jezelf te kiezen.  

Wil je dit patroon doorbreken?

Laten we eens bespreken wat ik voor je kan betekenen hierin.

Groetjes,

Alex.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.