Vandaag wil ik even het belang van grenzen stellen behandelen.

Grenzen vormen de basis van respect voor jezelf en voor elkaar. Als een van de partners de neiging heeft zichzelf weg te cijferen kan de relatie al snel niet meer gelijkwaardig voelen.

Als het motto is ‘als mijn partner gelukkig is, ben ik ook gelukkig’ loop je het risico je eigen identiteit te verliezen. Altijd maar je partner tevreden stellen en jezelf wegcijferen, zal op den duur leiden tot gevoelens van onvrede en spanningen. De partner die ondertussen gewend is alles te bepalen zal zich van geen kwaad bewust zijn, terwijl de ander zich ondergesneeuwd en niet gezien kan voelen. En logisch, in een gezonde relatie is geven en nemen normaal en hebben beide partners het nodig om hun behoeften te vervullen.

De partner die zichzelf wegcijfert moet leren grenzen aan te geven en duidelijker communiceren over zijn of haar wensen en verlangens. Tenminste, als je een relatie wilt die gebaseerd is op wederzijds respect.

Veel mensen die gewend zijn de ander voorop te stellen voelen zich egoïstisch als ze zich uitspreken over wat ze willen. Dit komt waarschijnlijk doordat ze in hun jeugd niet gehoord of gezien zijn door hun ouders en dat hun mening niet belangrijk was. Daardoor zijn ze erg onzeker geworden.

Wat heel erg kan helpen is er eerlijk met elkaar over praten. Samen praten over jullie gevoelens, jullie angsten en jullie verwachtingen. Dat kan een beetje spannend voelen, kwetsbaar, maar als jullie je allebei open en begrijpend opstellen kunnen jullie de balans in de relatie herstellen.  

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Gesprekken over gelijkwaardigheid in de relatie kunnen nogal eens escaleren in discussies en zelfs ruzies. De partner die onzeker is over zichzelf zal al snel toegeven uit angst dat het uit de hand loopt, waardoor er nog steeds niets opgelost wordt.

Misschien voelde je er tot nu toe nog niet veel voor om hulp te zoeken, maar het kan heel goed zijn wanneer een derde persoon objectief kijkt naar wat er tussen jullie gebeurt. Als relatietherapeut kan ik jullie helpen om effectief te communiceren, elkaars grenzen te ontdekken en meer begrip voor elkaar te krijgen. Vaak liggen er diepere oorzaken onder het probleem zoals angst voor ruzie of een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om tot de kern van het probleem te komen om het ook definitief op te kunnen lossen.

Ik nodig jullie uit om eens vrijblijvend een afspraak te maken om te bespreken wat ik voor jullie kan betekenen.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.