Wat is het onderliggende patroon bij communicatieproblemen in de relatie?
In elke relatie is er een onderliggend patroon dat uiteindelijk problemen veroorzaakt. Als je dit patroon negeert, zal het zich tegen jou en je partner keren.
Je kunt boos worden op je partner omdat hij of zij niet aan bepaalde behoeften van jou voldoet. Als dit maar vaak genoeg gebeurt kun je gaan denken dat het met een andere partner beter zal zijn.
Als je je niet bewust bent van welk onderliggend patroon bij jou speelt, zul je dezelfde soort partners blijven aantrekken. Partners die jou triggeren en weerspiegelen wat binnenin jou aandacht nodig heeft.
Hoe komt dit nu?
Onbewust zoek je naar een partner om oude pijn te helen. Wat we vroeger als kind hebben gemist, of juist heel fijn hebben gevonden, willen we graag terugkrijgen en de meest aangewezen persoon die dat voor ons kan doen is een partner. Dit is heel normaal, het is echt een onbewust proces en een valkuil.
Als je heel eerlijk bent weet je vast wel dat geluk, waardering en compassie buiten jezelf zoeken leidt tot teleurstelling. Hoppend van de ene partner naar de andere ga je nooit vinden wat je zoekt.
Het gekke is dat we dit patroon vaak wel bij anderen kunnen zien, maar niet zo goed bij onszelf.
Stel dat jij iemand bent die heel erg zijn best doet om er altijd goed uit te zien of om heel succesvol te zijn in het leven. De kans is groot dat waardering en liefde door jouw ouders afhankelijk was van je gedrag en dat je niet geliefd werd puur omdat jij jij bent.
Als jij dan een partner treft die jou geen aandacht geeft, doet dit extra pijn. De emotionele wond die er al zat van vroeger, wordt nu getriggerd door je partner. Wat je onder ogen mag zien is dat de pijn die je voelt niet de schuld is van je partner, maar dat het kind in jou pijn heeft van het gebrek aan onvoorwaardelijke liefde.
Het innerlijke kind moet geheeld worden om het probleem op te lossen, anders blijf je je hele leven zoekend naar liefde en geluk bij anderen.
Hoe doe je dat? Je kunt het verleden toch niet veranderen?
Het innerlijke kind is altijd bij je. Erken de gevoelens die het heeft. Zeg in jezelf: “Ik voel hoeveel pijn je hebt en hoe eenzaam je bent. Ik weet dat je denkt dat je geen liefde waard bent.”
Dit kan heel emotioneel zijn en dat is helemaal oké.
Zeker als je vroeger je emoties niet hebt kunnen uiten, kan het voelen als een stortvloed aan tranen. Laat het maar gaan. Elke keer als je je innerlijke kind erkent en er compassie voor hebt, kun je merken dat de pijn minder wordt.
De pijn onderdrukken uit angst voor de pijn is geen oplossing.
Maak dagelijks contact met je innerlijke kind. Geef het de aandacht die het al lange tijd niet heeft gehad. Ontdek wat het nodig heeft en geef het.
Mensen die dit niet doen blijven hun leven lang verlangen en zoeken. Ze denken onbewust dat ze de oplossing vinden in de ander. Deze mensen worden vaak heel erg verliefd, maar komen er al snel achter dat het een illusie is.
Het interessante is, dat jouw partner zich ook aangetrokken voelt tot jou om een reden.
Ben jij de creatieveling, de speelse, de levensgenieter? En houdt je partner van orde, structuur en is hij of zij behoudend? Dan heeft jouw partner jou onbewust als spiegel uitgekozen om het creatieve, speelse deel in zichzelf weer wakker te maken.
In het begin voelt het fantastisch en bewonder je elkaars kwaliteiten. De relatieproblemen beginnen wanneer jullie je beiden realiseren dat jullie elkaars diepste verlangens niet kunnen vervullen.
Wat is de oplossing dan?
Word zelf wat je in de ander zoekt. Wat je van de ander wilt ontvangen, mag je aan jezelf gaan geven. Waar heeft je innerlijke kind behoefte aan en hoe kun je dat praktisch uitvoeren?
-Ga je een keer per week iets creatiefs doen zoals schilderles of naailes?
-Boek je een keer per maand een dagje sauna om jezelf een gevoel van luxe en rust te gunnen?
-Ga je het kind in jezelf weer ontdekken door spontaan te spelen of te dansen?