Ken je het gevoel van ongemakkelijkheid, zenuwachtigheid of zelfs angst als je partner weggaat? Wil je graag weten waar hij of zij is en word je onzeker als je een tijdje niets hoort?
Dan heb je waarschijnlijk last van verlatingsangst.
Verlatingsangst begint meestal in de kindertijd, wanneer we volledig afhankelijk zijn van onze ouders of verzorgers. Als de mensen van wie we afhankelijk zijn niet consistent zijn in hun zorg, leidt dit tot onzekerheid.
Verwarrende signalen
Want stel je voor dat je als klein kind ouders hebt die er soms wel voor je zijn, maar soms ook niet. Dat is behoorlijk verwarrend, nietwaar? Je leert daarmee dat de mensen van wie je houdt er niet altijd zijn wanneer je ze nodig hebt. Dat kan pijnlijk en angstig voelen.
Je hebt misschien wel vaker gehoord dat de eerste zeven jaar van je leven het meest bepalend zijn voor je ontwikkeling.
Voor verlatingsangst geldt dit zeker. De angst om verlaten te worden door de mensen van wie je houdt kun je de rest van je leven met je mee dragen, wat kan leiden tot een constante behoefte aan geruststelling en bevestiging.
In een liefdesrelatie kan dit zich uiten in het vastklampen aan een partner, niet willen dat hij of zij weggaat, meerdere keren per dag appen, jaloers zijn op iedereen die maar in de buurt komt van de ander en niet alleen kunnen zijn.
Bindingsangst
Een variant op verlatingsangst is bindingsangst.
Dat klinkt misschien gek, want bindingsangst klinkt juist alsof dit het tegenovergestelde is van verlatingsangst.
Ze zeggen wel eens dat mensen met bindingsangst zich niet willen binden aan mensen en bang zijn voor diepere connecties.
Ik ben van mening dat mensen met bindingsangst niet heel veel anders zijn dan mensen met verlatingsangst, alleen ziet het er in de praktijk anders uit.
Ik denk dat mensen met bindingsangst echt wel liefde in hun leven willen, maar zij houden juist de liefde af uit angst om teleurgesteld en verlaten te worden.
Waar degene met verlatingsangst zich dus vastklampt uit angst om in de steek gelaten te worden, zal iemand met bindingsangst afstand houden om het in de steek laten überhaupt te voorkomen.
De hechtingstheorie
Als je je verdiept in de hechtingstheorie van Bowlby, snap je hoe dit werkt en ga je ook begrijpen waarom jij reageert zoals je doet in je relatie.
In de therapeutische sessies ga ik hier verder op in en leg ik uit hoe je hier mee om kunt gaan. Het is namelijk mogelijk om te leren hoe je de oorzaken van de angsten kunt aanpakken en gezondere patronen kunt ontwikkelen. Vraag een adviesgesprek aan: https://alexberendsen.com/contact/