Mensen die een relatie hebben weten dat emotionele verbinding de basis is van een duurzame relatie. Toch blijkt, uit vele gesprekken die ik al met stellen gevoerd heb, dat die verbinding er heel vaak niet blijkt te zijn.  

Emotionele verbinding gaat verder dan elkaar leuk vinden, praten over elkaars hobby’s of vragen hoe zijn of haar dag was. Emotionele verbondenheid gaat over veiligheid, vertrouwen en empathie, van beide kanten. Het gevolg daarvan is dat je elkaars behoeften, angsten en verlangens kunt horen en daar geen oordeel over hebt. Beide partners durven zich dan kwetsbaar op te stellen en hun gevoelens met elkaar te delen.

Kun jij in alle eerlijkheid zeggen dat jij je diepste gevoelens met je partner kunt delen en daarbij niet bang bent dat je veroordeeld wordt?

Een sterke emotionele verbinding is nodig om uitdagingen en obstakels in het leven goed aan te kunnen. Er zullen conflicten, meningsverschillen en druk van buitenaf zijn. Maar als je een sterke basis hebt kun je hier samen mee omgaan. Je ontwikkelt samen, je groeit samen en je begrijpt elkaar beter. Je kunt samen een oplossing vinden voor het probleem waar je voor staat.

Maar helaas zie ik het ook wel eens anders. Ik zie dan twee mensen die totaal niet verbonden zijn. Er is afstandelijkheid, onbegrip, frustratie en verdriet. Ze voelen zich allebei niet gehoord, waardoor ze zich eenzaam voelen.

Kun je het je voorstellen, dat je je eenzaam voelt terwijl je partner naast je op de bank zit?

Dit is geen wenselijke situatie, want het zorgt ervoor dat je steeds verder van elkaar verwijderd raakt. Je voelt je emotioneel onveilig en niet geliefd. Op deze manier kan er niets positiefs groeien.

Verwijten als ‘jij praat ook nooit!!’ is een veelgebruikte poging om met de ander in contact te komen, maar het zal niet werken. De ander voelt dan nog meer de neiging om terug te trekken.

Het opbouwen van emotionele verbinding kan, maar het kost tijd en een beetje inspanning. De kernwoorden zijn communicatie en empathie. Praten met elkaar, begrip tonen, je echte emoties vertellen, daar begint het.

Als deze basis er is, kan er ook weer ruimte komen voor genegenheid, aanrakingen, seks en fijne knuffels.

Dat klinkt simpel, hoor ik je denken.

Klopt, het is ook simpel.

Het is alleen niet makkelijk, ik ben de eerste om het te zeggen.

Maar daar ben ik voor, ik help jullie daarbij.

Neem contact met me op voor een oriënterend gesprek.

Groetjes,

Alex

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.