Veel mensen schamen zich er voor, maar het komt vaak voor:

Je eenzaam voelen binnen je relatie.

Een relatie is juist bedoeld om gevoelens van verbondenheid te bieden, het tegenovergestelde van gevoelens van eenzaamheid.

Je voelt het misschien niet altijd, maar het kan op verschillende momenten de kop opsteken. Hoe vaker je het voelt, hoe meer de noodzaak om er iets mee te doen.

Er zijn verschillende redenen waardoor je je eenzaam kunt voelen, zelfs als je een partner hebt.

Als je partner vaak van huis is vanwege zijn of haar werk en jij voor alles in en rondom het huis opdraait, kan dit op den duur het gevoel geven dat je er alleen voor staat.

Meestal voelen mensen zich echter eenzaam in een relatie wanneer de emotionele behoeften niet vervuld worden.

Als je het gevoel hebt dat je partner je niet begrijpt of niet wil begrijpen, bijvoorbeeld. Of als er geen tijd meer wordt genomen om leuke dingen samen te doen. Als er niet meer echt gepraat wordt als geliefden en gesprekken niet meer over jullie gaan, maar over onderwerpen zoals geld, werk, klusjes, de kinderen.

Eenzaamheid in de relatie kan ook komen door veranderingen in omstandigheden. Verandering van baan, ontslag, ruzie in de familie, het overlijden van dierbaren, je gezondheid. Alles wat invloed heeft op jullie als persoon, heeft vaak ook invloed op de relatie. Als jullie hier niet goed mee omgaan en niet naar elkaar uitspreken wat jullie beiden nodig hebben, kan er een emotionele afstand ontstaan.

Vlak ook het gebruik van Social Media en smartphones niet uit. Kijk maar eens om je heen als je in een restaurant bent, op een terrasje zit, of andere plekken waar stellen samen heen gaan. Hoeveel van hen hebben echt aandacht voor elkaar en hoeveel van hen zitten toch regelmatig hun telefoon te checken? Je kunt denken dat even je mail, je Social Media of je whatsapp checken niet zo erg is, maar je bent op dat moment niet volledig aanwezig bij je partner en dat is voelbaar. Ook als je zegt: “Ik hoor je, hoor.”

Als jij je soms eenzaam voelt in je relatie of je partner heeft aangegeven zich soms eenzaam te voelen, beschouw dit dan als een waarschuwingssignaal. Het is nodig om met elkaar te praten over wat jullie nodig hebben, zonder meteen in de aanval te gaan, in de verdediging te schieten of te bagatelliseren wat de ander voelt.

Onthou dat een relatie altijd een investering van jou blijft vragen. Een investering in de vorm van tijd, interesse tonen in elkaars leven, open staan voor de behoeften van de ander en het is erg belangrijk om te blijven communiceren, hoe moeilijk dit soms ook is.

Relatietherapie kan jullie helpen de communicatie te verbeteren en de emotionele band weer te versterken.

Ik ga graag het gesprek met jullie aan om te kijken hoe ik jullie hiermee kan helpen.

 Groetjes,

Alex.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.