Heb jij een vermijdende of niet- beschikbare partner?

Een niet-beschikbare partner is iemand die geen vaste relatie kan of wil aangaan. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren.

Niet- beschikbare of vermijdende mensen hebben moeite om zich te binden, dus het samenwonen of trouwen wordt steeds uitgesteld. Of het bespreken van deze volgende stap in de relatie wordt überhaupt vermeden. Ook is het vaak lastig om emotioneel contact te maken met zo’n persoon. Er is angst voor intimiteit en om op een dieper niveau verbinding te maken.

Als jij jouw partner hierin herkent, is het goed om de onderliggende oorzaak hiervan te begrijpen.

Hij (of zij) worstelt waarschijnlijk met problemen die hem ervan weerhouden om volledig een relatie aan te gaan.

Deze problemen kunnen gaan over nare ervaringen in de jeugd, waarbij hij het gevoel heeft gekregen dat mensen niet te vertrouwen zijn. Misschien was er geen liefdevolle verbinding tussen zijn ouders of voelde hij zich niet geliefd door zijn ouders.

Wanneer kinderen opgroeien bij ouders die geen veilige haven bieden, kan dit leiden tot een onveilige hechting. Het kind leert hier dat hij er alleen voor staat, ook al heeft hij zijn ouders nodig.

Als hij het gevoel had dat hij zichzelf emotioneel moest beschermen, is de kans groot dat hij zich is gaan terugtrekken. Dit wordt onveilige, vermijdende hechting genoemd. Op latere leeftijd wordt dit een probleem,  want hij zal het dan moeilijk vinden om mensen toe te laten in zijn binnenwereld.

De angst voor intimiteit kan zich uiten in afstandelijkheid. Niet empathisch zijn, geen emoties delen, zich terugtrekken als er discussies zijn, geen complimentjes geven, knuffelen en zoenen niet zo fijn vinden.

Aan de andere kant, kan hij weer wel behoefte hebben aan seks. Seks voelt voor hem minder kwetsbaar dan intimiteit in de vorm van knuffelen of samen praten over gevoelens. Tijdens seks kan hij zich richten op zijn eigen behoeften, in plaats van zich emotioneel te moeten verbinden met een ander.

Het is waarschijnlijk niet zo dat hij geen liefdevolle relatie wil, want hij voelt zich er zelf ook niet fijn bij. Maar het aangaan van een verbintenis vindt hij heel spannend. Het voelt oncomfortabel en onveilig.

Wat jij kunt doen is hem een veilig gevoel geven en de ruimte om emoties te delen, zonder oordeel. Op deze manier bouw je het vertrouwen op.

Dit is overigens geen garantie dat het lukt om je partner aan je te binden. Er zijn mensen die zich simpelweg emotioneel niet durven te geven en misschien geldt dit voor jouw partner ook.

Stel je partner eens voor om samen bij mij langs te komen voor een gesprek als hij het wel belangrijk vindt om de volgende stap in de relatie te zetten.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.