Wanneer we onszelf irriteren aan onze partner gaan we een discussie aan, we gaan de ander dingen verwijten óf we vermijden het gevoel liever.

Je kunt irritatie ook zien als een teken dat je ergens naar mag kijken bij jezelf. De irritatie vertelt je namelijk dat er iets niet goed voelt bij je. Er is blijkbaar behoefte aan iets anders dan wat er is. De vraag is, moet de ander veranderen of kun jij dit zelf gebruiken om te groeien?

Wanneer je je geïrriteerd voelt om iets dat je partner doet of zegt, kan het helpen om er over na te denken wat het nou precies is dat je irriteert. ‘Gewoon’ omdat hij het dopje niet op de tandpasta heeft gedraaid is te oppervlakkig.

Er zit iets onder die irritatie.

Je kunt deze kans aanpakken om te kijken naar wat maakt dat dit gevoel bij je naar boven komt.

Je stelt jezelf daarvoor een paar vragen:

Welke gedachten komen er bij je op als je je irriteert?

Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld: ‘Hij luistert ook nooit’, ‘Hij weet het weer beter’, ‘Het boeit hem niet als ik iets vraag’, ‘Hij neemt mij niet serieus’.

Welk gevoel geven het hebben van deze gedachten je?

Voorbeeld: ‘Ik voel me dan alleen’, ‘Ik voel me niet belangrijk genoeg’, ‘Ik voel me niet goed genoeg’, ‘Ik voel dat mijn mening er niet toe doet’.

Heb je deze gevoelens vaker in je leven gehad?

Voorbeeld: ‘Ja, toen ik drie, vijf, zeven, twaalf, etc. jaar oud was gebeurde er… (vul maar in) en toen had ik hetzelfde gevoel.

Wat had je toen nodig gehad?

Voorbeeld: ‘Dat iemand tegen me zei dat het wel goed komt’, ‘Dat iemand er voor me was toen ik verdrietig was’, ‘Dat iemand zegt dat het mijn schuld niet is.’

Wat je nu als het goed is ontdekt hebt, is de onderliggende oorzaak van de irritatie die je bij je partner hebt. Je dacht misschien dat het dat kleine dingetje was wat hij deed, maar in werkelijkheid doet dit kleine dingetje iets anders in gang zetten. Een oude herinnering die niet fijn was wordt weer nieuw leven in geblazen en je reageert zoals je toen deed, maar die link heb je misschien nog niet gelegd.

Mensen zeggen vaak: ‘ik werd getriggerd’, zonder te weten wat er aan het andere eindje van die trigger zit. Met de vragen hierboven kun je er achter komen wat je trigger is en welk oud gevoel hier wakker gemaakt wordt.

Wat kun je met deze wetenschap?, vraag je je misschien af.

De volgende keer dat je partner iets doet wat bij jou een emotionele reactie veroorzaakt, ben je beter in staat te voelen wat er van binnen bij je gebeurt en waar het nou echt om draait.

Niet om het dopje van de tandpasta, maar om het gevoel dat je niet serieus genomen wordt, wat je al veel vroeger in je leven pijn heeft gedaan.

Dit is een kans voor je om dit stukje in jezelf te helen.

Ik zou bijna zeggen: wees je partner dankbaar.

Bijna… want laten we wel zijn, hij moet gewoon verdorie dat dopje er op draaien!! 😂

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.