Codependency is een ongezonde focus op het verkrijgen en onderhouden van een romantische relatie, wat vaak ten koste gaat van andere aspecten van iemands leven.

Bijvoorbeeld *: Melissa is super verliefd op Peter. Ze is helemaal gefocust op zijn behoeften en cijfert zichzelf weg om hem tevreden te stellen. Ze geeft haar eigen grenzen niet meer aan. Sterker nog, ze heeft geen idee waar haar grenzen liggen. Ze wordt steeds onzekerder en raakt het gevoel met zichzelf steeds meer kwijt. Haar eigen identiteit is ze op den duur zelfs verloren omdat haar hele leven draait om Peter en zijn geluk.

“Als hij gelukkig is, ben ik ook gelukkig”, dat is Melissa’s motto. Als ze wel eens ruzie hebben, is ze helemaal van slag. Ze is bang hem kwijt te raken en het idee dat ze alleen achter blijft kan ze niet verdragen. Ze doet er alles aan om de harmonie weer te herstellen.

Toen Melissa klein was heeft ze weinig aandacht en liefde gekregen van haar ouders. Ze had het gevoel er niet toe te doen in haar gezin. Nu ze voor Peter kan zorgen heeft ze het gevoel door hem nodig te zijn en dat is heerlijk voor haar.

Peter vindt het erg fijn dat Melissa zo lief is. Hij probeerde in het begin wel rekening met haar te houden, maar ze zegt nooit wat ze zelf wil. “Wat jij wilt is voor mij ook prima”, dat zegt ze steeds. Hij raakt er steeds meer aan gewend dat zij zich aan hem aanpast. Af en toe wordt ze boos, als hij over haar grenzen gaat. Hij maakt zich daar niet zo druk over, want ze houdt niet van ruzie. Ze maakt het al snel weer goed. Als hij heel eerlijk is, maakt hij daar soms wel een beetje misbruik van, door haar te manipuleren. Hij weet dat hij zijn zin door kan drukken door haar even te negeren, want daar heeft ze een hekel aan.

Peter heeft ook niet zo’n fijne jeugd gehad. Zijn vader was alcoholist en als de rekening in de kroeg te hoog opliep, verhuisden ze. Telkens weer moest hij zich aanpassen. Er werd geen rekening gehouden met de behoeften van hem en zijn broertjes en zusjes. Hij was de oudste en nam veel taken van zijn vader over, die vooral druk was zijn verslaving te onderhouden. Hij kon het niet gauw goed doen en kreeg vaak slaag van zijn vader. Bij Melissa hoeft hij niet bang te zijn dat hij niet goed genoeg is, zij is echt gek op hem.

Deze interactie tussen hen kan ertoe leiden dat zij beiden ‘verslaafd’ raken aan de relatie.

Ze hebben elkaar nodig om gevoelens van ‘goed genoeg zijn’ en ‘er toe doen’ in stand te houden.

In hun jeugd hebben ze allebei geborgenheid, liefde en aandacht gemist. Dit legt een basis voor onzekerheid, emotionele instabiliteit en de behoefte om het gemis alsnog te halen bij anderen.

In een codependente relatie ligt de focus voor allebei vooral op de eigenwaarde en zich belangrijk voelen en niet op de liefdesverbinding die twee mensen kunnen voelen.

Dit kan leiden tot steeds meer manipulatief en destructief gedrag waarbij er geen winnaars zijn en beide partners ongelukkig worden.

Relatietherapie kan helpen door te onderzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn van het destructieve gedrag, hoe de partners op een gezondere manier met elkaar kunnen communiceren, zodat er een liefdevolle verbinding ontstaat.

www.alexberendsen.com

*De namen en het verhaal zijn fictief.

Alex Berendsen


Alex Berendsen is relatietherapeut voor ondernemende stellen en individuen. Je kunt bij hem terecht voor relatietherapie in Amsterdam.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd? 

Neem dan contact op om vrijblijvend kennis te maken.