12-14 aug 2022

Bosbaden Retraite

Bosbaden: De helende kracht van de natuur

15

In deze 3 daagse retraite ga je jezelf onderdompelen in de natuur. Bosbaden (shinrin-yoku) is ontstaan in Japan en is een speciale manier om te vertragen en te verstillen in de natuur zodat je de helende kracht van die natuur kan ervaren. De essentie van bosbaden is om meer in verbinding te komen met de natuur en daarin ontspanning te vinden, weg van het stressvolle leven in de stad.

Je gaat je zintuigen op een meer bewuste manier gebruiken. De geur van naaldbomen, het geluid van ruisende bladeren, kijken naar de verschillende tinten groen en de verrassende smaken van eetbare wilde planten. Wat voel je als je met je ogen dicht een dennenappel aanraakt? De verwondering neemt steeds meer toe.

Bosbaden is een lichamelijke ervaring waarbij je uit je hoofd en meer in je lijf en gevoel komt. Je gaat de helende kracht van de natuur in je lijf voelen. Meer rust en ontspanning.

In de natuur

ree

We zijn op een mooie locatie midden in de bossen van Lunteren. De natuur kan ons veel kracht geven en enorm inspireren. In de natuur kunnen we veel dichter bij onze kern komen en van daaruit veel beter onze weg vinden. 

Wat gaan we doen?

7

We gaan tijdens dit weekend meerdere bosbadwandelingen maken. Elke wandeling zal in een ander deel van de natuur plaatsvinden en een andere ervaring geven.

Zaterdagochtend staat de eerste bosbadwandeling op het programma. Je wordt tijdens de wandeling uitgenodigd om te vertragen en te verstillen. Net zoals in mindfulness brengt ons dat in het hier-en-nu, uit ons hoofd en in ons lichaam. Je zult dan merken dat je steeds meer verbinding krijgt met je natuurlijke omgeving. Dat werkt ontspannen, geeft rust en is heel goed voor je gemoedstoestand. De meeste mensen komen opgewekt terug van een bosbadwandeling. Tijdens de wandeling komen we een paar keer bij elkaar en heb je de mogelijkheid om je ervaringen te delen. Een bosbadwandeling wordt afgesloten met een theeceremonie.

Op zaterdagmiddag maken we een wandeling die in het teken staat van de Reis van Held in de Natuur. Dat gaat over het archetype van de Held en de natuurlijke levenscyclus die wij en de natuur doorlopen. Het geeft je inzicht in hoe je vol in het leven kunt blijven staan, tot op hoge leeftijd. De natuur geeft ons vele aanwijzingen hoe je dat zou kunnen doen.

Het avond-bosbad laat ons de natuur van een andere kant zien. Een deel van het bos gaat slapen terwijl anderen juist tot leven komen. Andere zintuigen worden bij ons scherper. Dit maakt bij ons een ander gevoel wakker.

Zondagochtend is er een Early Bird bosbad. Het bos ontwaakt bij het krieken van de dag en dat prikkelt de zintuigen weer heel anders.

Ook is er iedere ochtend de gelegenheid om mee te doen met een geleide meditatie.

Alle programmaonderdelen kun je op vrijwillige basis deelnemen. Als je een onderdeel niet wilt deelnemen en tijd voor jezelf nodig hebt dan ben je daar vrij in.

Programma

Vrijdag 12 aug

19.00 uur – Welkom en ontvangst
19.30 -21.00 uur – Kennismaking met de natuur en elkaar

Zaterdag 13 aug

07.30 - 8.00 uur – Meditatie
09.00 uur – Ontbijt
10.00 uur – Bosbad wandeling
12.30 uur – Lunch
14.00 uur – De Reis van de Held in de natuur
18.00 uur – Diner
19.30 uur – Avond-bosbad

Zondag 14 aug

5.45 - 6.15 uur – Meditatie
6.30 - 8.30 uur – Early Bird Bosbad
09.00 uur – Ontbijt
10.00 uur – Stiltewandeling
12.30 uur – Lunch
14.00 uur – Bosbad wandeling
16.30 uur – Afsluiting en afscheid nemen
17.00 uur – Tijd om naar huis te gaan

Praktische gegevens

PHOTO 2022 06 01 22 47 31 1
 • Datum: vrijdag 12 augustus vanaf 19.00 uur tot zondag 14 augustus 17.00 uur
 • Kosten: € 550,- inclusief btw
 • Deelnemers: maximaal 12
 • Maaltijden: Alle maaltijden zijn inbegrepen
  • Vrijdagavond: snack bij aankomst
  • Zaterdag: ontbijt, lunch en diner
  • Zondag: ontbijt en lunch en snack
 • Overnachting: Er zijn 11 luxe kamers. Bijna iedereen zal dus een eigen kamer hebben. Geef voor de zekerheid bij je aanmelding aan of je een eenpersoonskamer wilt of dat je het wel leuk vindt om je kamer met een andere deelnemer te delen.

Accommodatie: Landgoed De Leperkoen

huis

Het bosrijke landgoed De Leperkoen is centraal gelegen op de Veluwe, vlakbij het dorp Lunteren. Het landgoed behelst ruim 32 hectare bos en weide, met een grote verscheidenheid aan dieren en planten. Je kunt hier ook gebruik maken van de open haard en het buitenzwembad. We hebben het gehele landgoed voor onszelf.

zwembad

Door wie wordt deze retraite gegeven?

alex berendsen coach amsterdam coaching werk carriere loopbaan relaties wie is alex

De retraite-gever Alex Berendsen is carrière- en relatiecoach in Amsterdam en is gecertificeerd bosbadgids.

Zijn missie is om mensen een diepere verbinding te laten voelen met het grote geheel van de natuur, met zichzelf en met anderen.

Door met al je zintuigen in te zoomen op ieder aspect van het bos, te vertragen, te verstillen en te verbinden met jezelf en de wereld om je heen kun je meer vertrouwen op de wijsheid van het eigen lichaam. Die weet precies wat je nodig hebt.

Ik kom zelf veel in de natuur om te aarden, inspiratie op te doen en voor mijn eigen mentale gezondheid. Ik blijf me verwonderen. Het ontroert me ook vaak. Het verstillen en vertragen geeft nieuwe inzichten en maakt mij zachter. Ik ben erg dankbaar voor de levenslessen die de natuur en bosbaden mij heeft gebracht.

Meer info?

Als je wilt weten of deze retraite iets voor jouw is of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op met Alex Berendsen:

tel: 06-30486820

Email: info@alexberendsen.com

Aanmelden